Jdi na obsah Jdi na menu

Jak vybrat kočičku ???

18. 12. 2013

   jak vybrat kočičku ??? toď otázka ...

 

Proces výběru vhodné kočky je zcela odlišný ve srovnání s výběrem vhodného psa. U koček totiž nejsou v plemenech tak markantní rozdíly jaké známe u psů. (Např. mezi bernardýnem a čivavou...) Navíc psi byli po staletí šlechtěni k určitým pracovním úkolům např. k ochraně stád, nebo k aportování při lovu atd.


Pro nezasvěcené kočky kromě ochrany domácností, stájí a skladů (s potravinami a zrním ) před hlodavci, nemohou dělat nic jiného a užitečnějšího než se stát mazlíčky.
Kočky se zdají být šité na míru pro lidský klín. Jejich ušlechtilost a elegance nemají srovnání a jejich hravost může být zdrojem zábavy pro malé i velké. A navíc to jejich nádherné, konejšivé a uklidňující předení. Uvedené vlastnosti jsou charakteristické a vyznačují se tím v podstatě všechny kočky. Takže jak se má výběr zúžit? Záleží čistě na zálibě a osobních preferencích. 

Dlouhosrstá nebo krátkosrstá ?

Nejdůležitějším a základním rozdílem při výběru kromě celkového vzhledu zřejmě bude i kolik úpravy určitá kočka bude vyžadovat. Dlouhosrsté kočky vyžadují mnohem delší a důkladnější úpravu. Majitelé dlouhosrstých koček ale tvrdí, že kartáčování jejich mazlíčka je uklidňující a uspokojivá činnost a doslova jim to násobí potěšení. Na druhé straně majitelé krátkosrstých koček oceňují nenáročnost svého miláčka. Jestli línaní koček je předmětem úvah, tak dlouhosrsté kočky by měly dostat přednost. Všechny kočky línají a nezáleží na délce chlupů, ale krátké chlupy spíš ulpí na oděvech a polštářích a hůř se z nich odstraňují, než chlupy dlouhé. 

Čistokrevná nebo obyčejná domácí kočka ?

V současné době je uznáno kolem 35 kočičích plemen a dalších několik čeká na uznání. Výhodou čistokrevných koček plemen je, že mají více-méně standardní vzhled, vzrůst a temperament a vy si můžete vybrat kočku, která odpovídá vašemu životnímu stylu.
Největší výhodou domácích nešlechtěných koček je jejich snadná dostupnost a v podstatě jejich příznivá (nebo nulová) cena. Zatím útulky stále disponují poměrně značným výběrem vhodných koček k osvojení. Příležitostně se v útulcích najde i kočka čistokrevná. 

Lenoch anebo divoch ?

Temperament koček je dědičný. U čistokrevného kotěte je jeho temperament snadno předvídatelný. Potenciální majitel kotěte si může pozorováním jeho rodičů ověřit, jestli mu temperament bude vyhovovat a zda odpovídá jeho představám.
U obyčejných domácích koček ani temperament a ani vzhled bohužel většinou nelze stoprocentně odhadnout. 

Kotě, nebo kočka dospělá ?

Koťata bývají rozkošná, ale je s nimi dost práce a během „rozkošného" věku dokážou být destruktivní. Mnoho lidí tvrdí, že to ale stojí za to, jiní dávají přednost kočkám dospělým.

Jedna, nebo víc než jedna ?

V této otázce je klíč k pochopení, proč jsou kočky tak oblíbené. Jsou malé a snadno se chovají i v městských bytech a je to mazlíček, z kterého celá rodina může mít víc než jeden zážitek.
Jedno dítě možná chce kočku trpělivou, která snese i oblékání do panenčiných šatiček, další dítě chce ale kočku s kterou si může hrát na honěnou a schovávanou, maminka by naopak chtěla klidného společníka a tatínek naopak kočku komunikativní.
Je všeobecně známo, že se kočky snadno adaptují na život „jedináčka", ale v domácnosti, kde je koček několik, jsou kočky určitě spokojenější a šťastnější a sníží se i výskyt patologického chování osamělých a nudou otrávených koček.    Tak vám přeji abyste si vybrali tu správnou :)

 

tak a jak je dostat domů ....

prosím takto ne :)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bessy 316 - pochvala

26. 10. 2015 19:29

Ahoj , máš hezké stránky čendolína je boží i kotě
zdraví
Bessy 316

Zakladatelka webu - Gabi - Re: pochvala

29. 10. 2015 18:09

Děkuji moc ! Velmi mne tvůj komentář potěšil !
Měj pěkný večer
zakladatelka webu Gabi